Racisme, Zwarte Piet discussie, en Kristaalnacht …

Geplaatst: 27 oktober 2013 in Nieuws

zie dit : http://gerritdeheus.wordpress.com/2013/10/26/zwarte-piet/  lees….

en zie dit http://nos.nl/artikel/564841-ombudsman-politiek-is-racistisch.html

en het rapport http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Netherlands/NLD-CbC-IV-2013-039-NLD.pdf

Gisteren had ik het met een vriendin over.  ik kom net terug uit het buitenland…hoor  de ombusman over het racisme in Nederland, lees het rapport over racistisch Nederland van de Raad van Europa….  Hoor de discussie aan over Zwarte Piet… en echt, een heel raar beangstigend  onbeschrijvelijk gevoel bekruip me.

De discussie over Zwarte Piet welles/nietes…de histerie rondom de Pietitie die nergens op slaat… de wijze waarop massal toegelaten word dat asielzoekers en mensen zonder papieren gedeporteerd worden, het land uitgegooid worden…. wat gebeurt er hier ?…wat is er aan de hand ? massale ontkenning ….

het maakt me bang, niet voor mij persoonlijk, want ik ben blank genoeg, mijn naam doet niet arabisch aan…ik draag geen hoofddoek, ik heb mijn papieren…niet onmiddelijk voor mijzelf ben ik bang, later misschien wel, nu ben ik bang voor mijn naaste…die net iets anders is dan de massa is….

Dan zie ik dit bericht van Gerrit de Heus en het bevestigd mijn gevoel…dan lees ik de kortzichtigheid en hoor de kop-in-het-zand steken van zovelen…  lees niks terug over het rapport over racisitisch Nederland , noch over de serieuze opmerking van de ombusman…. wel een beangstigend discussie over zwarte piet,  negatieve emoties, kortzichtigheid… napraterij, naaperij…  massahysterie….terwijl mensen nog steeds uitgezet worden, gedeporteerd worden om hun papieren….

Het racisme is in onze samenleving zo ingesluipt dat we (de blanken) het niet eens meer doorhebben en onze ogen sluiten , net als we doen over de deportaties van asielzoekers , over de razzias naar illegalen , over de angst waarmee mensen die al jaren hier werken en bijdragen aan de samenleving moeten leven omdat ze ‘papieren’ missen.

Ik las mijn kinderen Otje voor toen ze klein waren, over de goede Kok zonder papieren en zijn dochtertje die van de natuur hield, hoe ze opgejacht werden door keurige Nederlanders…. burgemeesters, politie, ambtenaren en burgermannen….

ik wou dat Annie MG Schmidt nog eens met zo’n boek aankwam… maar dan voor volwassenen… of dat Otje weer meer voorgelezen werd…aan volwassenen….

massal ontkennen van iets wat iedereen voelt en weet… Nederland is een racistisch land geworden, niet omdat elk van ons dat zo voelen…maar vooral omdat er zoveel mensen de andere kant opkijken, hun ogen sluiten voor wat er met onze medeburgers gedaan word, hoe ze gediscrimineerd worden, hoe ze het land uitgezet worden, hoe het verschil blank-zwart christen-anders gelovigen als maar groter word en de kloof pijnlijker …vooral voor de minderheid…

en als iemand zegt dat het niet zo is, dat ik overdrijf….laat hem of haar dan aub opstaan en zijn stem verheffen, laat haar dan aub hardop het opnemen voor de ander, voor wie in ons land vervolgd word om geloof, ras of anders denkend, met de excuse dat hij/zij geen papieren heeft , of als iemand met een excuse geen werk krijgt om zijn naam ….

als we vinden dat we geen racistisch land zijn, dan moet deze discussie over Zwarte Piet ophouden en we ons diep schamen erover.  Dan dienen we als de zodemieter het rapport van de Raad van Europa  goed lezen, de ombusman serieus te nemen en onze politici oproepen om dit steeds erngstige ontwikkeling aan te pakken.

Kristaalnacht komt eraan, 9 november, ik herdenk het in Amsterdam . Laten we dat een keerpunt zijn, laten we ons schamen voor alles wat we al toegelaten hebben en besluiten géén racistisch land meer te willen zijn.  Laten we dat samen doen. Laat 9 november een echt NUNCA MAS zijn. Want een Kristaalnacht gluurt om de hoek van de geschiedenis, het is zo weer gebeurd, vooral als we de andere kant op blijven kijken.

Wie gaat dat mee herdenken met een schoon geweten op 9 november ?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s