Overstromingen in La Plata en solidariteit

Geplaatst: 7 april 2013 in Nieuws

imagesBen net terug van het uitladen van vrachtwagens met voedsel, schoonmaakmiddelen, matrassen en kleding uit heel het land. Met tientallen gaven we elkaar de bulten en dozen van hand tot hand door; kettingen van mensen die heel letterlijk en symbolisch samenwerkten om steun te verlenen aan de slachtoffers van een watersnoodramp.IMG_5142

images (2)

Wij ordenden de goederen binnen en buiten nog vele anderen. We maakten de tafels klaar in het wijkcentrum in het getroffen gebied waar de mensen normaal gesproken komen feestvieren.

 

We deelden uit, geordend één doos of tas per familie, soms gaven we wat meer, vooral aan de kinderen en ouderen van de wijk San Carlos waar de mensen letterlijk tot hun nek in het water hadden gezeten.

2013-04-06 15.10.30 (1)

tragica-inundacion-en-la-plata-1688477w615

 

 

 

Wij waren niet alleen, er waren nog heel veel andere vrijwilligers. La Campora – de huidige Peronistische jeugdbeweging, genoemd naar de president die na de dictatuur de democratie terug bracht – was er ook.

Zij zorgde ervoor dat alles perfect liep door de coördinatie van de diverse samenwerkende mensen en groeperingen op zich te nemen; het was ontzettend indrukwekkend!Ik was samen met mijn groep H.I.J.O.S. daar naar toe gegaan; (allen kinderen van verdwenen of vermoorde ouders tijdens de laatste dictatuur), die nu samen met deze armeren mensen zij aan zij werken… zo moet het zijn.

IMG_5140

IMG_5141

Op het schoolbord bij de ontvangst van de faculteit, waar  de coordinatie van alle vrijwilligers geregeld werd, stond dit : Blijven Zingen, Blijven zingen. Zing Bertol Brecht.

En ik werd er helemaal blij om, ondanks alles zingt men ‘heel gewoon’ Brecht!

Ik heb erge verhalen gehoord, ook van mijn vriendin die tot haar middel in het water in haar huis stond… Gelukkig is zij en haar familie ongedeerd gebleven; ik deelde spullen uit en zij stond in de rij die alles doorgaf…heel bizar… wel blij geholpen te hebben, morgen weer.De boosheid en agressie die hier en daar oplaaide onder de getroffen bevolking  en die werd opgeblazen door zowelde Nederlandse pers als de rechtse pers hier, is al weer over. De mensen delen met elkaar; ik heb werkelijk in de provisorische keuken met mensen uit heel het land gestaan, ik snij, iemand anders knipte papier, iemand anders verpakte de net gesneden dulce de batata om uit te delen. Wij aten gebakken tortilla’s gebakken door de vrouwen in de wijk.

Het voelt goed om af en toe letterlijk met je voeten in de modder te staan,  en vooral om dat niet alleen te doen maar daar te staan met zoveel anderen!

IMG_5145  campora_3

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s